September 22, 2018+316 426 26 119info@thisisnextline.com

CES 2016: Welke videotrends gaan we dit jaar zien

Vorige week werd in Las Vegas de jaarlijkse Consumer Electronics Show gehouden. Elk jaar worden hier nieuwe concepten van de grote tech bedrijven gepresenteerd. Robots, auto’s, keukengereedschap, alles passeert de revue. Maar wat is nu het meest opvallende voor de videobranche?

Virtual Reality

Je had het al kunnen raden. Virtual Reality gaat dit jaar een grote rol spelen onder de early adaptors. De Oculus Rift die je sinds vorige week kunt pre-orderen, Samsung presenteert Project Beyond (een 3D Virtual Reality camera met live-stream functie) en ook Nikon lijkt nu de VR-race aan te gaan met de Nikon KeyMission, een 4K action cam die 360 graden beeld vastlegt. Hoewel die eerste sample video’s nog iets tegenvallen.

De grote vraag is: waar blijft het prototype van marktleider GoPro? Waarschijnlijk willen zij zich niet in de vingers snijden en zoveel mogelijk Jump-rig‘s verkopen, waar maar liefst 16 GoPro’s in geplaatst moeten worden. Of zal de nieuwe Karma drone een 360 graden camera bevatten?

Al met al lijkt virtual reality een flinke stap vooruit te gaan, maar welk bedrijf gaat pionieren met de beste 360 graden camera is nog onduidelijk. Vooralsnog lijkt Samsung de beste hand te hebben.

Drones

De drone trend zal ook in 2016 nog even door gaan zetten. Zoals hierboven geschreven komt GoPro met een eigen drone om de concurrentie aan te gaan met o.a. DJI. Ook Yuneec heeft niet stil gezeten en presenteert een prachtige drone genaamd de Typhoon H. Het design lijkt “geïnspireerd” op die van de Inspire 1, maar als zij voor 1800 dollar een drone met 6 rotoren, 360 graden gimbal en inklapbaar landingsgestel kunnen produceren, is dat op z’n minst gezegd impressive. 

Het meest opvallende nieuws kwam van het Chinese bedrijf EHang. Zij presenteerden de EHang 184, de allereerste drone die een persoon kan vervoeren. Voor ongeveer 2 à 3 dollarton kun jij met 100 km/u volledig geautomatiseerd van A naar B worden gebracht. Handig wanneer je in een straal van 30 kilometer van je werk woont, want de EHang kan tot op heden nog maar 23 minuten in de lucht blijven hangen.

See for yourself.

Rariteitenkabinet 2016

CES staat ook wel bekend om de wat vreemdere “gadgets” die hier een showcase krijgen. Wat dacht je van een tablet voor uw hond, nooit meer die irritante oortjes in je kussen, je voedsel scannen voor voedingswaarden of een 18 inch OLED scherm dat je op kunt rollen als een krant. De techniek staat voor niets, en dus ook niet in 2016.

CES 2016 Virtual Reality Drone Drones Video 4K LG Samsung GoPro DJI EHANG Nikon Oculus Rift 2016 VR glasses 3D printing

Roel Leijten
Roel Leijten
Als content creative bij Nextline Media schrijft Roel regelmatig over media, entertainment en technologische ontwikkelingen op het gebied van video. Altijd uit te dagen voor een potje tennis of surf trip. Favoriete films Point Break, Inception en Pulp Fiction.
Recent Posts

Start typing and press Enter to search